Ce carti sunt potrivite pentru copiii mici (prescolari)?

Vă mai aduceți aminte ce sunt perioadele senzitive și ce impact au în dezvoltarea copiilor?

Perioadele senzitive, sunt perioade scurte de timp, succesive, în care anumite aptitudini devin mai puternice. În această perioadă există un interes ridicat al copilului pentru o anumită achiziție care se va realiza cu ușurință. Ne referim la munca copilului fără efort, despre "ferestre de oportunitate".

În ceea ce privește limbajul, acesta este cea mai lungă perioadă senzitivă, începe pe la aproximativ 7 luni în viața intrauterină și durează până în jurul vârstei de aproximativ 7 ani, fiind achiziția cu cea mai mare construcție neurologică pe care omul o face în viață dar și cea mai dificilă, care presupune abilități psihice și fizice, de mișcare.

Cea mai importantă resursă de limbaj a copilului este adultul. Copiii nu încep să vorbească dacă nu interacționează cu oamenii. Adultul pregătește mediul, 4 (până la 6) cărți în același timp puse pe raft în așa fel încât copilul să poată vedea coperta, apoi facem legătura copilului cu mediul. Tot ce este în mediu are legătură cu limbajul, mediul este unul activ, care se schimbă în acord cu nevoile copilului, de aceea trebuie să rotim cărțile, ținând cont de abilitățile și nevoile copilului.

Există o gradualitate a felului în care introducem cărțile în viața copiilor: vom începe cu cărți cu imagini simple fără cuvinte, imagini cu un singur cuvânt, imagini cu un singur rând de text, povești mai complexe cu mai multe rânduri, apoi două niveluri: obiecte de denumit și povești.

"Poveștile sunt vitale pentru dezvoltarea copiilor, fie că este vorba de echilibrul lor emoțional, de bogăția limbii, de capacitatea de adaptare sau de sentimentul de apartenență."

Ce cărți sunt potrivite pentru copiii de 1-3 ani? Dar pentru cei de 3-5 ani? Dar pentru copiii de peste 5 ani? Povestim diferit băieților, respectiv fetelor? Cum povestim cu copiii ușor de distras? Ce rol au bunicii? Care sunt momentele și locurile adecvate poveștilor în familie? Cum vorbim și ne exprimăm trăirile și emoțiile în momentele triste din viața noastră?

La toate aceste întrebări și nu numai, veți găsi răspunsuri în cartea "Spune-mi o poveste, te rooog! de Elaine Reese"

Previous
Previous

“Legile copilului” de Maria Montessori

Next
Next

Cum ascultă copilul ?