9 lucruri pe care le poate face un tată puternic …

… pentru a reuși să își țină copiii la depărtare de consumul de alcool și droguri

  1. Să stabilească regulile și așteptările pentru comportamentul copilului în mod susținut.

    Regulile create pentru bunăstarea și siguranța copiilor introduse constant, oferă o probabilitate ridicată de a fi respectate cu ușurință de către aceștia.

  2. Să monitorizeze emisiunile pe care copilul le urmărește la TV și ce informații accesează pe internet.

    Controlând emisiunile pe care copilul le urmărește la TV, controlezi ce mesaje primește acesta despre consumul de alcool, droguri și alte comportamente riscante. În același timp, creezi așteptarea ca ei să aleagă responsabil ce să urmărească la TV și pe viitor.

    Înțelegi diferitele utilizări ale internetului și monitorizezi site-urile la care copilul are acces, respectiv ce accesează acesta, limitezi accesul în funcție de vârsta copilului. Dacă este posibil, achiziționezi un software de filtrare al site-urilor cu conținut nedorit de tine/voi pentru copii, dublând monitorizarea proprie.

  3. Să restricționezi genurile de muzică pe care le ascultă copilul cu intenția clară de a nu tolera versurile care susțin sau promovează consumul de alcool, droguri, violența, ură sau orice mesaj negativ.

    Asculți ce muzică ascultă copilul, încercând să înțelegi mesajele transmise și acordând atenție etichetelor despre ”acordul părinților” de pe CD-uri.

  4. Să fii la curent cu situația școlară a copilului.

    Anunță care sunt așteptările familiei în privința activității școlare. Comunică cu personalul de la școală, cu profesorii, consilierii și administratorii. Monitorizează regulat temele copilului, notele și comportamentul de la școală. Anunță copilul despre demersurile tale/voastre de a-i monitoriza eforturile și anunță-ți disponibilitatea de a-l ajuta atunci când are nevoie.

  5. Să-i comunici copilului că ești împotriva consumului de droguri.

    Tații care le spun copiilor că vor fi foarte afectați în cazul în care copilul ar consuma droguri, reduc cu 2/3 riscul ca acel copil să consume droguri. Asigură-te că îi transmiți acest mesaj regulat.

  6. Să iei/luați cina împreună cu copilul/copiii (cu TV închis!).

    Părinții care petrec mai mult timp conversând cu copiii în timpul mesei, fără a fi distrași de TV, cel puțin de 6 sau 7 ori pe săptămână, reduc cu 50% riscul ca respectivii copii să consume droguri. Studiile arată că 47% dintre acești copii au o relație foarte bună cu tatăl lor.

  7. Să fii/fiți întotdeauna la curent cu locul unde se află copilul.

    Atunci când nu există perioade de câte o oră sau mai multe după școală sau perioade în timpul sfârșitului săptămânii când părinții să nu știe unde se află exact copilul și atunci când se stabilesc ore exacte de intrat în casă, copiii sunt expuși cu 50% mai puțin riscului de a utiliza droguri sau alcool.

  8. Să comunici așteptarea ta/voastră de a fi informat unde merge copilul.

    Tații trebuie să creeze copilului ideea că așteaptă să i se spună unde merge copilul seara sau la sfârșit de săptămână, iar copilul să spună adevărul.

  9. Să stabilești treburi ale casei pe care copilul să le îndeplinească în mod regulat.

    Stabilește faptul că copilul va deține anumite responsabilități în mod regulat. Combinația de responsabilitate și activătăți clar definite (zilnice sau săptămânale) îi ajută pe copii să găsească alternative în locul unui comportament posibil riscant.

Previous
Previous

Rolul tatălui în viața copilului

Next
Next

Care este rolul și aportul adultului în viața și dezvoltarea copilului?