
Cum gestionezi crizele de furie ale copilului și ce poți afla din acestea
Emoțiile sunt stări subiective care pot întrerupe funcționarea normală a organismului.
Acestea pot fi pozitive sau negative și sunt întotdeauna direcționate către o persoană, eveniment sau obiect. Emoțiile negative funcționale, cum ar fi nemulțumirea sau supărarea, ajută copilul să găsească soluții la provocările care pot apărea inerent şi firesc în viața oricărui om mic.

Top 9 motive pentru care să-ți înscrii copilul la Centrul Educațional Montessori Edu
Îl așteptăm și pe copilul tău, cu drag, la Centrul Educațional Montessori Edu, aflat pe Strada Mântuleasa 21, București. Poziția sa centrală îl face o alegere populară printre părinți.
Beneficiile reale pe care le oferim derivă din valorile noastre, felul nostru de a fi (uman, optimist, empatic). Iată 9 motive esențiale pentru care să îți înscrii copilul la noi 😊

Despre ritmul copilului
Ritmul copilului este acea energie unică cu care se naște omul mic și care este în strânsă legătură cu personalitatea și dezvoltarea sa. El are nevoie de propriul timp pentru a explora, învăța și, de ce nu, a căpăta încredere în tot ceea ce înseamnă mediul exterior.

Sfaturile copilului pentru părinți 💜
Mânuțele mele sunt încă mici, de aceea nu te aștepta la perfecțiune când fac patul, când pictez sau când arunc mingea. Treaba pe care am făcut-o eu te rog să nu o faci încă o dată. Voi simți că nu am făcut față așteptărilor tale.

“Legile copilului” de Maria Montessori
„Nu folosi forţa cu mine. Asta mă obişnuieşte cu ideea că numai puterea contează. Voi răspunde mult mai bine dacă sunt condus”.
„Nu fi inconsecvent. Asta mă pune în încurcătură şi mă face să încerc să scap nepedepsit, indiferent ce fac”.
[…]

Ce carti sunt potrivite pentru copiii mici (prescolari)?
Vă mai aduceți aminte ce sunt perioadele senzitive și ce impact au în dezvoltarea copiilor?
Perioadele senzitive, sunt perioade scurte de timp, succesive, în care anumite aptitudini devin mai puternice. În această perioadă există un interes ridicat al copilului pentru o anumită achiziție care se va realiza cu ușurință. Ne referim la munca copilului fără efort, despre "ferestre de oportunitate".

Cum ascultă copilul ?
Prin observările făcute în toată lumea, în diferite culturi, pe perioade lungi de timp, Maria Montessori a ajuns să înțeleagă diferite aspecte legate de dezvoltarea umană și implicit ale copilului, identificând 3 nivele de ascultare:

Rolul tatălui în viața copilului
De ce cred eu că tatăl are un rol major în viața copilului? Pe de-o parte, pentru că prezența/absența tatălui impactează ființa (mai ales dacă este fată) în viața de adult (și fac referire la acest aspect prin prisma experienței personale), iar pe de altă parte, pentru că rolul acestuia este mult diminuat, mai ales după apariția copilului. Așa cum mama este unică și tatăl este unic! Din uniunea celor doi a apărut copilul și ambii sunt la fel de prețioși și importanţi în viața omului mic, în egală măsură.

9 lucruri pe care le poate face un tată puternic …
Regulile create pentru bunăstarea și siguranța copiilor introduse constant, oferă o probabilitate ridicată de a fi respectate cu ușurință de către aceștia.

Care este rolul și aportul adultului în viața și dezvoltarea copilului?
Maria Montessori spunea că metoda sa nu are nicio legătură cu ceea ce cred adulții despre copii, ci cu copiii din toată lumea și cu dezvoltarea lor. Este esențială transformarea spirituală a adultului. Trebuie să existe o transformare fundamentală a atitudinii adultului față de copil, o înțelegere profundă a adultului, nu eu sunt maestrul - adultul, maestrul este în fiecare, în interiorul fiecărui copil – acesta fiind profesorul principal care are nevoie de un cadru armonios în care să se dezvolte.

Importanta mediului in viata copilului
Maria Montessori a scris de-a lungul timpului mult despre mediul pregătit care este o caracteristică principală a pedagogiei care-i poartă numele, aceasta fiind deosebirea principală de alte sisteme educaționale. Mediul pregătit este mediul optim, conceput special pentru a susține dezvoltarea umană, mediul în care nu-i predăm copilului. Îi susținem dezvoltarea și construcția de sine astfel permițându-i să aibă experiențe cu mediul.

Tu ce fel de părinte/adult ești?
Fiecare familie/comunitate are propriile reguli, propriul stil pe care-l dobândește pe parcursul vieții, cu experiența sau care este bine definit încă de la început. Atunci când ne gândim la felul în care gestionăm anumite situații sau modul în care ne purtăm sau reacționăm în preajma copiilor, există stiluri de parenting clare care ne pot ajuta și ghida atât în relația cu copiii, dar și în relațiile noastre de zi cu zi.