Omul mare de 2 ani si jumatate

Se spune ca in orice om mare traieste un copil. Dar si mai adevarat este ca in orice copil traieste  un om mare.

Metoda Montessori te ajuta sa descoperi acel om mare din copilul tau si sa descoperi ca el  poate lua decizii, ca are pareri si ca, daca este indrumat corespunzator si  fara a i se impune restrictii, poate deveni omul cu adevarat mare de peste ani care va sti sa se descurce in fata provocarilor dificile ale vietii.

Copil intr-o lume de oameni mari

De cele mai multe ori, un copil este tratat doar ca un copil si, pentru ca are si momentele lui de neindemanare, presupunem ca are un numar limitat de abilitati. Nimic mai fals. Orice copil are un numar nelimitat de abilitati doar ca acestea sunt in faza incipienta de dezvoltare.

Asa cum indrumi un copil sa mearga, asa il poti indruma si sa ia decizii de la o varsta frageda. Este acelasi principiu. Daca il lasi in patul lui si nu poate sa exerseze  va merge mult mai greu. Daca  il lasi singur sa se ridice, chiar cu riscul de a se lovi, va invata mai usor sa mearga. De ce, atunci, sa nu il lasi sa descopere singur, pas cu pas, fiecare aspect al vietii?

Limitele involuntare care opresc dezvoltarea copilului

Un copil se dezvolta in limitele care ii sunt impuse. Daca il tratezi ca pe un copil de 2 ani cu o lista intreaga de “nu poate sa faca asta la varsta lui”, se va comporta ca atare.

Evident, nu toate abilitatile pot fi dezvoltate la fel de bine in oricare din noi, dar stilul actual de educatie existent in cele mai multe scoli si gradinite are o mare problema: incearca sa dezvolte doar abilitatile pe care parintele sau educatorul considera ca acel copil trebuie sa le dezvolte. Si de cele mai multe ori acest lucru esueaza. De aceea avem atat de multi oameni „normali” care stiu sa faca la nivel mediu mare parte din lucruri pe care societatea le considera bune,  in loc sa avem numeroase genii in diverse domenii.

Un alt fel de educatie

Metoda Montessori ofera copilului libertatea de a-si dezvolta abilitatile pentru care acesta are o atractie nativa si pentru care dezvolta o inclinatie sporita. Daca un copil tinde sa fie atras de pictura, este lasat sa isi dezvolte acea abilitate intr-un mod natural, firesc, fara constrangeri sau tinte propuse pe anumite intervale care trezesc mai degraba un sentiment de repulsie si  respingere decat unul de acceptare si deschidere.

Montessori protejeaza, intr-un fel, copilul de dorintele celui mare. Cum asa? Ca parinti suntem tentati sa impunem copilului sa se indrepte catre domenii de cunoastere care noua ne sunt dragi. Daca noi suntem doctori, dorim ca si copilul nostru sa indrageasca medicina, desi el are o fire boema si ii place chitara. Daca noi suntem contabili consideram ca doar aceasta ramura ar aduce copilului un viitor sigur. Insa fiecare om e diferit si la fel ca oricine si copilul tau – chiar daca acum are doar 2 ani si jumatate– isi gaseste implinirea intr-un anumit domeniu. Iar tu ai un avantaj, poti face pentru el ceea ce poate nu au facut ai tai pentru tine: il poti ajuta sa isi descopere acest domeniu, sa isi testeze toate abilitatile si sa se dezvolte natural inspre ceea ce il va implini. Ce poti sa iti doresti mai mult decat ca viitorul om mare din familia ta sa se fie fericit?

Educatia alternativa de tip Montessori  poate oferi acest lucru copilului tau. Te invitam sa ne cunosti si chiar sa participi la o ora de educatie Montessori ca sa intelegi cum oferim noi copiilor posibilitatea de a-si alege singuri viitorul in care se vor simti bine.


Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *