Cum sa cresti un copil pasionat

Gandeste-te la copilul tau inainte de a-l duce la gradinita. Cum este el? Cu siguranta  curios, fara teama de a incerca lucruri noi, insetat de cunoastere, mereu in miscare si cu o seninatate induiosatoare in a aborda lumea care il inconjoara. Sunt trasaturi pe care ai vrea sa le pastreze si in scoala si, mai incolo, ca adult.

Pentru un copil a invata este principala preocupare si face acest lucru fara constrangeri. Deja pana la varsta de gradinita a invatat sa mearga, sa vorbeasca si sa puna intrebari care te pun chiar si pe tine in impas. Cum poti sa spui despre un astfel de copil ca are nevoie de motivatie aditionala sau pedeapsa, sub forma notelor proaste, pentru a invata?

Metoda Montessori, spre deosebire de educatia formala traditionala, pleaca de la premiza ca un copil are o dorinta nativa de a invata si are anumite inclinatii pe care le va urmari cu pasiune, daca i se ofera sansa.

Insa daca aceasta sansa se inlocuieste cu standardizarea impusa de un sistem rigid in loc de inovatia incurajata de metoda Montessori, cu timpul, acea exuberanta in a descoperi noul se stinge.

Prin sistemul Montessori cream cadrul necesar pentru ca cel mic sa se dezvolte intr-un adult curios, inteligent, desavarsit social si inovator.

Cum reusim acest lucru?

  • Printr-un sistem de clase formate din copii de varste mixte (de la 0 la 3 ani, de la 3 la 6 ani) in care cei mari au ocazia sa fie mentori, lideri si sa ajute, iar cei cei mici au ocazia sa invete de la cei mari.
  • Printr-un sistem care incurajeaza creativitatea si care nu foloseste teste, note si teme, elementele care creeaza teama si franeaza imaginatia.
  • Printr-un educator care nu sta in fata incercand sa ofere aceeasi informatie la 30 de copii si sa ii mentina pe toti la acelasi nivel (unul mediocru), ci care lucreaza individual cu copilul tau sau cu un grup mic de copii adaptandu-se inclinatiei creative a fiecaruia.
  • Prin jocuri si exercitii care ii arata copilului de ce invata ceea ce invata si il ajuta sa vada imaginea in ansamblu a informatiilor pe care le asimileaza.

Copilul tau este deja inteligent, curios, inovator si pasionat. El are inca de mic nevoie de lectii folositoare de viata. Are nevoie sa invete cum sa relationeze cu ceilalti, cum sa isi comunice ideile si gandurile, cum sa se autocontroleze si sa se autodisciplineze si cum sa fie creativ. Toate sunt calitati pe care adultii, in „ viata reala”, le plaseaza sus in ierarhie si pentru care, pentru a le dobandi, investesc sute si poate mii de ore in traininguri, carti si experiente. Copilul tau le poate invata si internaliza inca din primii ani ai vietii lui,  oferindu-i astfel un avantaj major in viata adulta ce urmeaza si chiar in anii de scoala generala si liceu care vor fi definitorii pentru personalitatea lui.

Pasiunea, ca si talentul, sunt caracteristici cu care ne nastem si pe care, undeva in timpul vietii, le pierdem pentru ca apoi sa petrecem ani intregi pentru a le regasi si a valorifica.

Montessori este probabil singura metoda de educatie care incurajeaza inovatia, pasiunile copilului si creativitatea si ii ofera mediul potrivit pentru a le dezvolta si cultiva pe tot parcursul vietii. Un copil pasionat, increzator in fortele proprii, abil si care stie sa isi comunice punctele forte, este viitorul adult de succes, asa cum numeroase studii au aratat.

Te invitam sa ne vizitezi pentru a descoperi Metoda Montessori si pentru a afla cum poti si tu sa cresti un copil pasionat, activ si energic.

 


Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *