Copilul tau – Unul din cei care schimba lumea sau unul din cei schimbati de lume?

Jeff Bezos – fondator al companiei Amazon, Larry Page si Sergey Brin – co-fondatori Google.com, Gabriel Garcia Marquez -castigator al premiului Nobel pentru literatura, Jimmy Wales co-fondator Wikipedia.

Ce au in comun acesti oameni care schimba lumea in mod activ? Probabil ca foarte multe lucruri, insa unul din cele mai importante este ca au fost educati intr-un anumit stil, acela care le-a descatusat potentialul si le-a eliminat teama de a gresi. Toti acesti oameni celebri au fost educati in stilul Montessori.

Sigur, nimeni nu poate sa afirme ca daca nu esti educat prin metoda Montessori nu ai nici o sansa de a realiza ceva marcant, ca nu poti sa incepi ceva pe cont propriu sau ca nu poti schimba lumea. Acest lucru ar fi complet fals, insa putem spune cu incredere ca educatia, formala sau non-formala,  are un cuvant puternic de spus in a ii impinge in fata pe cei care pot.

Adesea, mariile genii sau influentatorii generatiilor viitoare se fac remarcati intr-un fel sau altul de cand sunt mici. O creativitate iesita din comun, capacitatea de a rezolva probleme, o capacitate crescuta de a relationa cu cei din jur si chiar de a ii influenta si conduce. Aceste calitati ies la suprafata deseori chiar daca mediul si circumstantele sunt nefavorabile, si uneori tocmai atunci, insa asa cum a descoperit Maria Montessori, fondatoarea metodei Montessori, ele pot fi stimulate si intensificate printr-o metoda de predare in care copilul este incurajat sa se descurce singur si sa ia decizii proprii.

Think outside the box. De cate ori nu auzi asta? Insa in sistemul educational traditional nimeni nu te invata cum sa o faci. Solutia sta chiar in Metoda Montessori, care exista de mai mult de o suta de ani si care genereaza talente. Printr-un sistem in care lipsesc testele, notele sau temele si in care abunda situatii si jocuri care stimuleaza relatiile interpersonale, creativitatea si care incurajeaza dorinta naturala de a studia ceea ce iti place.

Ce inseamna Montessori? O poveste reala ofera exemplul perfect. In una din clasele Montessori educatorul i-a aratat unei fetite cum se calculeaza radicalul unui numar. Fetita, fascinata de acest proces a inceput sa adauge noi numere si sa calculeze radicali tot mai complicati deoarece acest lucru o interesa si ii facea placere. Educatoare observand ca fetita a ajuns la sfarsitul colii a adus repede inca o coala pe care a lipit-o cu scotch de prima, apoi alta coala si alta coala. Dupa cateva ore fetita umpluse, de una singura si fara sa fie impinsa sa faca asta, zeci de coli de calcule matematice care sunt complicate chiar si pentru multi dintre adulti. Iti poti imagina un astfel de copil avand probleme la matematica mai tarziu in viata?

Metoda Montessori creste si incurajeaza idei. Ideile noi care ajung sa schimbe sau sa influenteze modul in care traim nu sunt, de multe ori, idei total noi ci mici adaptari a unei idei vechi. Acestea sunt mai mereu respinse de societate si de sistemul educational ca fiind: imposibile, puerile, prea complicate sau aberante pentru ca numai in cativa ani sa devina parte integranta a vietii de zi cu zi.

Dar nu este vorba numai de idei, dar si de spiritul unui adult capabil sa realizeze lucruri marcante. Prin grupe mixte care se angreneaza in activitati interactive, metoda Montessori incurajeaza spiritul de conducator. Prin promovarea activitatilor noi dezvoltam spiritul de aventurier, iar prin incurajarea copilului de a isi asuma mici responsabilitati il pregatim pentru curajul  de a realiza lucruri marete.

Cum poate schimba copilul tau lumea sau cel putin, cum il putem invata sa isi controleze propria lume?

Suna la 0744.439.919 sau contacteaza-ne la email angela@montessoriedu.ro pentru a gasi raspuns la intrebarile tale si pentru a afla mai multe despre aceasta metoda. Povesteste-ne despre copilul tau si vom descoperi impreuna daca metoda Montessori i se potriveste. 


Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *